La fotoperiodista Mireia Comas. Foto: Isidre Garcia Punti

“Els atestats falsos et destrossen la vida”

Mireia Comas és fotoperiodista i fotògrafa documental, centrada sobretot en els moviments socials i en la denúncia de situacions injustes. Fa poc més d’un any la policia la va detenir mentre cobria un desnonament, la Fiscalia la va acusar d’un delicte d’atemptat contra l’autoritat i li demanava un any de presó. Finalment, la van absoldre al judici. Parlem amb ella del seu cas en particular, que s’emmarca en un context de vulnerabilitat de la llibertat de premsa i la manca de conseqüència dels atestats falsos.
El fotoperiodista Albert Garcia. Foto: Cèlia Atset (cedida).

“Ens dificulten la feina perquè no puguem documentar el que passa”

Al fotoperiodista Albert Garcia el van detenir el 18 d’octubre del 2019 mentre cobria les protestes per la sentència del Procés. El 14 d’octubre va a judici, acusat per la fiscalia d’atemptat contra agents de l’autoritat i un delicte lleu de lesions. Parlem amb ell sobre el procés judicial, els protocols policials d’ordre públic i les dificultats de la premsa per treballar en situacions de tensió.
Marga Almirall, codirectora de continguts de la cooperativa Drac Màgic. Foto: cedida.

“Els discursos oficials ara costen més de desmuntar perquè fan servir infraestructures més invisibles”

Marga Almirall és codirectora de continguts de Drac Màgic, una cooperativa de difusió de l’audiovisual que enguany fa 50 anys. Van començar obrint escletxes de transformació cultural a finals del franquisme, promocionant cinema per a infants en català, i han esdevingut referents per la trajectòria en l’economia social, l’aportació en la pedagogia, l’anàlisi i divulgació dels productes i mitjans audiovisuals i la programació i exhibició del cinema de dones.
Mar Cabra, guanyadora d'un premi Pulitzer per la investigació dels Papers de Panamà, va deixar la feina poc després per problemes de salut relacionats amb l'addicció a la tecnologia. Foto: Nacho Rubiera.

“No hi ha futur del periodisme sense periodistes saludables”

Mar Cabra és una periodista que va formar part de l’equip de coordinació de la investigació dels papers de Panamà i va guanyar el premi Pulitzer amb només 33 anys. Al cap de poc temps, però, va deixar la feina i la professió després d’una situació de deteriorament de la seva salut mental i física provocada per l’addicció a la tecnologia.
Lluís Mas Manchón és investigador del Departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra. Foto: cedida.

“‘El País’ va posicionar el procés català com una amenaça a la seguretat nacional” 

Lluís Mas Manchón, investigador del Departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra, ha estudiat, juntament amb Frederic Guerrero, Xavier Ramon i Laura Grande, la cobertura informativa del diari El País sobre el procés català durant el mes d’octubre de 2017. En les 751 històries relacionades amb aquest tema publicades pel diari en trenta dies (una mitjana de vint-i-cinc al dia), hi han detectat estratègies pròpies del periodisme patriòtic amb un ús del concepte fake news que va més enllà de la publicació d’informacions falses.