El Projecte

L’Observatori LGTBI+ és una iniciativa de Mèdia.cat, l’Observatori Crític dels Mitjans, impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils. Neix amb l’objectiu d’analitzar com tracten els mitjans de comunicació les informacions relacionades amb la població LGTBI+ i de promoure una mirada diversa, no estereotipada i no discriminatòria sobre les persones que tenen una identitat, orientació sexual o expressió de gènere fora de la norma.

Amb la col·laboració de:
Amb el suport de:
Març Llinàs. Foto: cedida.

“Falta representació de persones trans que agafen el metro, que van al súper i ja està, res espectacular”

En Març Llinàs (Palma, 1994) és guionista, humorista i formador en matèria de gènere. Acostuma a explicar de seguida que és trans, i el febrer del 2020 va començar un podcast en què durant un any va narrar mes rere mes les seves experiències i reflexions després d’haver començat a prendre hormones, “Mòbil, cartera, claus”. En aquesta entrevista parla de la representació de la realitat trans als mitjans de comunicació i als productes audiovisuals.

Glorieta de Sonia Rescalvo Zafra durant l'acte en la seva memòria. Foto: Ajuntament de Barcelona, Sebastià Rambla

De Sònia a Samuel: resseguint el fil mediàtic de la LGTBI-fòbia

El 6 d’octubre es commemora el 30è aniversari de l’assassinat de Sònia Rescalvo Zafra, dona trans, a mans d’un grup de neonazis. Analitzem en aquest article com van parlar alguns mitjans sobre el cas i ens fixem en què n’hem après en aquestes tres dècades, a partir de la cobertura mediàtica de l’assassinat de Samuel Luiz a la Corunya aquest estiu.

Xerrada sobre imaginaris mediàtics LGTBI+ amb Virginia Villaplana, Jorge Gonzalo, Amparo Huertas i Víctor Yustres.

VÍDEO | Com els mitjans han donat visibilitat a les persones LGTBI+?

Quins imaginaris mediàtics hi ha sobre el món LGTBI? Com es representa el col·lectiu als mitjans de comunicació, en la ficció i en l’art? En van parlar a la xerrada online “Imaginaris mediàtics LGTBI+” del Màster en Comunicació LGTBI (InCom-UAB), en què hi va participar el periodista col·laborador de Mèdia.cat Víctor Yustres.

L’armari LGTBI del confinament

La manca de xarxa social i la convivència en nuclis familiars, de vegades hostils, ha suposat una barrera addicional per a les persones LGTBI durant els mesos de reclusió per la pandèmia, especialment per a les persones joves i les d’edat avançada. El Centre LGTBI de Barcelona apunta un augment del 7,5% d’atencions a joves menors de 18 anys, i la Fundació Enllaç destaca un major aïllament social de les persones grans.

L'actor Elliot Page, aquest mes de setembre. Foto: Instagram d'Elliot Page.

Com explicar que Elliot Page s’ha declarat transgènere sense caure en discurs trànsfob 

En cobrir l’anunci de l’actor Elliot Page que és una persona transgènere, sovint els mitjans s’hi han referit amb el seu nom anterior i han caigut en altres pràctiques considerades irrespectuoses. Com facilitar que l’audiència sàpiga de qui estem parlant sense fer cobertures trànsfobes? Què diuen les guies al respecte, en general i per aquest cas concret? Com s’ha fet i com es podria haver fet?

Les persones trans als mitjans: discriminacions més enllà d’‘ABC’

El tractament que el diari conservador ha fet de la ministra belga Petra De Sutter és un exemple de transfòbia sense filtres, però en mitjans de tot l’espectre ideològic es poden trobar molts altres casos que mantenen una mirada estigmatitzadora i reduccionista de les persones trans.

Concentració de rebuig a una agressió LGTBIfòbica a Salt l'agost del 2020. Foto: Marina López / ACN.

Agressions, l’única excusa dels mitjans per parlar d’LGTBI-fòbia

Els mitjans tendeixen a mirar cap a les persones LGBTI només quan es produeix violència. Lluny d’explicar aquesta violència LGBTI-fòbica com un fet sistèmic, les informacions tendeixen a presentar aquests casos com a episodis aïllats. Queden fora del focus les dones del col·lectiu: lesbianes, bisexuals i ‘trans’ hi estan infrarepresentades.

Acte "La comida de la abuela". Foto cedida: Fundación 26 de Diciembre

Invisibilitzada, sense veu pròpia o víctima: la imatge de la gent gran LGBTI

El col·lectiu de lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals i intersexuals (LGBTI) ha anat guanyant visibilitat mediàtica en els darrers anys. És especialment en el mes juny, amb motiu del 28 de juny, dia de l’Alliberament LGBTI, quan més informació n’apareix. Amb tot, la imatge que es projecta de les persones LGTBI dista de ser ajustada a la realitat diversa del col·lectiu: les persones grans LGBTI és un dels col·lectius invisibilitzats.

No hi ha més