Protestes en contra de l'anterior onada d'acomiadaments a diaris de les Illes, al febrer. Foto: SPIB.

Amenaça d’acomiadaments a tres diaris balears

El Mapa de la Censura també recull nous episodis d'obstaculització per part dels Mossos d'Esquadra de la tasca professional de fotoperiodistes, així com les crítiques des d'organitzacions cap a l'ordre del govern espanyol per intentar controlar la desinformació.
Ultres i neonazis atonyinen manifestants i agredeixen dos periodistes a València el 9 d'octubre de 2017.

Demanen un any de presó per una fotoperiodista detinguda en un desnonament

Setmana de mobilitzacions arreu dels Països Catalans: divendres passat, per la Diada del 9-O al País Valencià i arran de la visita del rei a Barcelona, i dilluns amb motiu del 12-O. A totes s’han viscut episodis que han afectat al dret a la informació, tant a causa d’actuacions policials com de manifestants. El Mapa de la Censura recull casos durant les mobilitzacions al carrer i també la detenció d’una fotoperiodista mentre cobria un desnonament.
Mosso d'esquadra agafa pel braç una manifestant el tercer aniversari de l'1-O a Barcelona. Foto: Blanca Blay / ACN

Obstacles, agressions i intimidacions contra periodistes durant l’1 d’octubre

El passat 1-O, els CDR van convocar una concentració a Barcelona que va acabar amb divuit detinguts. Durant els enfrontaments entre Mossos i manifestants, alguns periodistes van veure obstaculitzada la seva feina. El Mapa de la Censura també recull l’intent de censura d’una obra a València per part d’una organització d’extrema dreta.
Exposició de l'artista Daniela Ortiz. Foto: Ajuntament de Barcelona

Estiu de censura de les expressions artístiques

L’artista Daniela Ortiz va abandonar fa unes setmanes l’estat espanyol després de rebre una campanya d’insults xenòfobs per defensar la retirada de l’estàtua de Colom. El Mapa de la Censura d'agost també recull la censura d'altes expressions artístiques, a més d'una denúncia d'obstaculització de la feina a periodistes a Cambrils.
Un agent policial i un manifestant, encarant-se, en un moment de tensió en una protesta convocada en contra de la visita dels Reis d'Espanya al monestir de Poblet. Foto: Roger Segura / ACN

Els Mossos d’Esquadra identifiquen i escorcollen fotoperiodistes durant la visita dels Reis

Escorcolls, identificacions i fins i tot algunes empentes entre el tracte que van patir de part dels Mossos d'Esquadra els fotoperiodistes que cobrien les protestes per la presència dels reis d'Espanya a Poblet, el 20 de juliol. Aquest és un dels casos més destacats d'aquest mes de juliol. El Mapa de la Censura també recull amenaces a diferents mitjans, com el programa de ràdio La Sotana o l'equip de TV3 que cobria les protestes anticonfinament a Lleida.