en castellanoin english

Què és Mèdia.cat

Mèdia.cat és l’Observatori Crític dels Mitjans impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils que analitza els mitjans de comunicació que operen en la nostra àrea idiomàtica. S’adreça als professionals del periodisme, als estudiosos del sector comunicatiu i a la ciutadania en general, interessada a disposar de veus crítiques i analítiques amb els mitjans de masses.

Es va crear l’any 2009 prenent com a referència observatoris similars d’altres països i agafant el relleu del web Contrastant.net. Compta amb el suport de la Fundació Catalunya.

Anàlisi de mitjans, investigació de temes silenciats i denúncia de la censura

Actualment centra la seva tasca en tres grans àmbits:

– L’anàlisi dels mitjans de comunicació pel que fa a qüestions com el tractament informatiu dels conflictes polítics i socials, l’ús de llenguatge discriminatori, el discurs sobre la llengua catalana i la creació d’imaginaris polítics i marcs de referència, entre d’altres. També es fixa en la situació de la indústria comunicativa, especialment en qüestions com la precarietat laboral o l’assetjament, i mira de fer-se ressò dels reptes ètics i tecnològics a què s’enfronta el periodisme. Per fer-ho, publica articles d’actualitat, peces d’opinió, vídeos i informes en profunditat.

– La investigació i publicació de temes silenciats, censurats o maltractats pels mitjans corporatius, amb l’objectiu de situar-los a l’agenda mediàtica i fer que arribin al coneixement de la societat. Per aconseguir-ho, edita des de 2010 l’Anuari dels Silencis Mediàtics, un projecte de periodisme d’investigació que cada any presenta un recull de reportatges en profunditat sobre temàtiques que durant l’any anterior no han estat portada de cap diari ni han obert cap informatiu.

– La documentació i denúncia de possibles vulneracions i restriccions de les llibertats d’informació i d’expressió. Des de 2015, el projecte del Mapa de la Censura mapeja i visibilitza els casos de censura, d’agressions a periodistes o mitjans i de restriccions a expressions artístiques o acadèmiques arreu dels Països Catalans.

Així mateix, el web també compta amb l’apartat Blogs i Periodisme, que recopila els articles de desenes de blogs sobre periodisme i mitjans de comunicació que hi ha als Països Catalans, i l’Hemeroteca Ramon Barnils, que recull els articles d’opinió que aquest periodista de referència va escriure al setmanari El Temps i que van ser digitalitzats per Contrastant.net.

Una tasca premiada internacionalment

L’Observatori Mèdia.cat va ser un dels tres finalistes en la categoria d’Activisme Digital als premis internacionals Freedom of Expression Awards 2018, impulsats per l’organització Index on Censorship, als quals hi optaven 400 candidatures d’arreu del món.

Un dels projectes més consolidats de Mèdia.cat, l’Anuari dels Silencis Mediàtics, ha rebut diversos guardons. L’edició de 2011 va guanyar el I Premi Josep Maria Planes d’Investigació Periodística, convocat per la Fundació Independència i Progrés. El reportatge “Presó i aïllament: la mort de Raquel” de Sergi Franch, inclòs a l’Anuari 2015, va ser guardonat en la categoria de Premsa en la 24a edició dels Premis del Consell Municipal de Benestar Social de Barcelona. El reportatge “La revolució dels afectes quilòmetre zero” d’Anna Zaera, que formava part de l’Anuari 2016-2017, va rebre el XXII Premi de Civisme als Mitjans de Comunicació en la modalitat Internet que atorga el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, així com el III Premi Món Rural en la categoria de Periodisme, impulsats per la Fundació Món Rural.

Vídeo elaborat per Index on Censorship i ViceNews. Activeu els subtítols en català: