en castellanoin english

Què es el Mapa de la Censura

El Mapa de la Censura és una iniciativa de l’Observatori Mèdia.cat que, des de l’any 2015, recull fets o situacions que coarten la tasca dels periodistes o que poden restringir les llibertats d’expressió o d’informació de la ciutadania als territoris de parla catalana.

Els casos recollits parteixen d’informacions dels mitjans de comunicació, del contacte directe de l’equip de Mèdia.cat amb víctimes o testimonis d’aquestes restriccions, o bé de les informacions que els protagonistes n’han publicat a les xarxes socials. Després de verificar cadascun dels casos detectats, l’equip de Mèdia.cat n’elabora una fitxa per al Mapa de la Censura, que es geolocalitza al lloc on ha tingut l’incident. Els casos recollits es classifiquen en categories de color.

Les categories relacionades directament amb la feina dels periodistes o els mitjans de comunicació són les següents:

Negra: fa referència a agressions, amenaces o intimidacions a periodistes o mitjans de comunicació.

Taronja: fa referència a resolucions judicials, actuacions policials o denúncies que poden estar obstaculitzant la feina de periodistes o mitjans de comunicació.

Grisa: fa referència a legislació o posicionaments de poders públics que poden estar sent restrictius amb relació a la feina de periodistes o mitjans de comunicació.

Verda: fa referència a pressions, censura o “autocensura” a periodistes o mitjans de comunicació.

Vermella: fa referència a acomiadaments i casos de precarietat laboral als mitjans de comunicació.

El Mapa inclou també categories no relacionades directament amb la feina de periodistes o mitjans, però sí amb la possible restricció dels drets fonamentals de llibertat d’expressió o d’informació de la ciutadania:

Groga: persecució de bloguers, comptes de xarxes socials o periodisme ciutadà.

Marró: censures a expressions artístiques, acadèmiques o d’altre tipus.

El Mapa de la Censura compta amb el suport de la Fundació Catalunya Fons i s’inspira en el projecte europeu Mapping media freedom, que identifica limitacions, amenaces i violacions contra periodistes en 43 països.

Mèdia.cat disposa de diversos canals on periodistes i ciutadans poden comunicar situacions susceptibles d’aparèixer al Mapa: els comptes de Twitter i Facebook i el correu electrònic mapacensura@media.cat.

En castellano

El Mapa de la Censura es una iniciativa del Observatorio Mèdia.cat que, desde el año 2015, recoje hechos o situaciones que coartan la labor de los periodistas o que pueden restringir las libertades de expresión o de información de la ciudadanía en los territorios de habla catalana.

Los casos que reúne parten de informaciones de los medios de comunicación, del contacto directo del equipo de Mèdia.cat con víctimas o testigos de estas restricciones, o de las informaciones que sus protagonistas han colgado en las redes sociales. Después de verificar cada uno de los casos detectados, el equipo de Mèdia.cat elabora una ficha para el Mapa de la Censura, que se geolocaliza en el lugar donde se ha producido el incidente. Los casos recogidos se clasifican en categorías de color.

Las categorías que están relacionadas directamente con el trabajo de los periodistas o los medios de comunicación son las siguientes:

Negra: hace referencia a agresiones, amenazas o intimidaciones a periodistas o medios de comunicación.

Naranja: hace referencia a resoluciones judiciales, actuaciones policiales o denuncias que pueden estar obstaculizando el trabajo de periodistas o medios de comunicación.

Gris: hace referencia a la legislación o los posicionamientos de poderes públicos que pueden estar siendo restrictivos en relación con el trabajo de periodistas o medios de comunicación.

Verde: hace referencia a presiones, censura o “autocensura” a periodistas o medios de comunicación.

Roja: hace referencia a despidos y casos de precariedad laboral en los medios de comunicación.

El Mapa incluye también categorías no relacionadas directamente con el trabajo de periodistas o medios, pero sí con la posible restricción de los derechos fundamentales de libertad de expresión e información de la ciudadanía:

Amarilla: persecución de blogueros, cuentas de redes sociales o periodismo ciudadano.

Marrón: censuras a expresiones artísticas, académicas o de otros tipos.

El Mapa de la Censura cuenta con el apoyo de la Fundación Catalunya Fons y se inspira en el proyecto europeo Mapping media freedom, que identifica limitaciones, amenazas y violaciones contra periodistas en 43 países.

Mèdia.cat dispone de varios canales donde periodistas y ciutadanía pueden comunicar situaciones susceptibles de aparecer en el Mapa: las cuentas de Twitter y Facebook y el correo electrónico mapacensura@media.cat.

In English

The Censorship Map is an initiative undertaken by the Mèdia.cat Observatory which, starting from 2015, records occurrences and situations that impede the work of journalists or which restrict the freedom of expression or information of the public in the Catalan-speaking territories.

The entries on the map are based on the information provided by the media, by direct contact between the Mèdia.cat team and victims or witnesses of these restrictions, or by those involved on social networks. The Mèdia.cat team verifies every case and elaborates a report for each, which is geolocalized at the place where the incident occurred. The cases compiled are classified by categories of color.

Those directly related to the work of journalists or the media are the following:

Black: involving physical violence, threats or intimidation of journalists and the media.

Orange: involving court rulings, police actions or prosecutions that may obstruct the work of journalists and the media.

Grey: involving legislation and declarations made by government institutions that may restrict the work of journalists and the media.

Green: involving pressure, censorship and “self-censorship” of journalists and the media.

Red: involving dismissals and cases of job insecurity in the media.

The map also includes categories which are not directly related to the work of journalists and the media, but instead with possible curtailment of the public’s fundamental right to the freedom of expression and information:

Yellow: the persecution of bloggers, social media accounts and civic journalism.

Brown: artistic, academic and other forms of censorship.

The Censorship Map gets support from the Catalunya Fons foundation and is inspired by the European project Mapping media freedom, which identifies limitations, threats and violations faced by media workers in 43 countries.

Mèdia.cat has at its disposal several avenues by which journalists or members of the public can report incidents which ought to be recorded on the Map: Mèdia.cat’s Twitter and Facebook accounts and the email address mapacensura@media.cat.

en castellanoin english

Què és Mèdia.cat

Mèdia.cat és l’Observatori Crític dels Mitjans impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils que analitza els mitjans de comunicació que operen en la nostra àrea idiomàtica. S’adreça als professionals del periodisme, als estudiosos del sector comunicatiu i a la ciutadania en general, interessada a disposar de veus crítiques i analítiques amb els mitjans de masses.

Es va crear l’any 2009 prenent com a referència observatoris similars d’altres països i agafant el relleu del web Contrastant.net. Compta amb el suport de la Fundació Catalunya.

Anàlisi de mitjans, investigació de temes silenciats i denúncia de la censura

Actualment centra la seva tasca en tres grans àmbits:

– L’anàlisi dels mitjans de comunicació pel que fa a qüestions com el tractament informatiu dels conflictes polítics i socials, l’ús de llenguatge discriminatori, el discurs sobre la llengua catalana i la creació d’imaginaris polítics i marcs de referència, entre d’altres. També es fixa en la situació de la indústria comunicativa, especialment en qüestions com la precarietat laboral o l’assetjament, i mira de fer-se ressò dels reptes ètics i tecnològics a què s’enfronta el periodisme. Per fer-ho, publica articles d’actualitat, peces d’opinió, vídeos i informes en profunditat.

– La investigació i publicació de temes silenciats, censurats o maltractats pels mitjans corporatius, amb l’objectiu de situar-los a l’agenda mediàtica i fer que arribin al coneixement de la societat. Per aconseguir-ho, edita des de 2010 l’Anuari dels Silencis Mediàtics, un projecte de periodisme d’investigació que cada any presenta un recull de reportatges en profunditat sobre temàtiques que durant l’any anterior no han estat portada de cap diari ni han obert cap informatiu.

– La documentació i denúncia de possibles vulneracions i restriccions de les llibertats d’informació i d’expressió. Des de 2015, el projecte del Mapa de la Censura mapeja i visibilitza els casos de censura, d’agressions a periodistes o mitjans i de restriccions a expressions artístiques o acadèmiques arreu dels Països Catalans.

Així mateix, el web també compta amb l’apartat Blogs i Periodisme, que recopila els articles de desenes de blogs sobre periodisme i mitjans de comunicació que hi ha als Països Catalans, i l’Hemeroteca Ramon Barnils, que recull els articles d’opinió que aquest periodista de referència va escriure al setmanari El Temps i que van ser digitalitzats per Contrastant.net.

Una tasca premiada internacionalment

L’Observatori Mèdia.cat va ser un dels tres finalistes en la categoria d’Activisme Digital als premis internacionals Freedom of Expression Awards 2018, impulsats per l’organització Index on Censorship, als quals hi optaven 400 candidatures d’arreu del món.

Un dels projectes més consolidats de Mèdia.cat, l’Anuari dels Silencis Mediàtics, ha rebut diversos guardons. L’edició de 2011 va guanyar el I Premi Josep Maria Planes d’Investigació Periodística, convocat per la Fundació Independència i Progrés. El reportatge “Presó i aïllament: la mort de Raquel” de Sergi Franch, inclòs a l’Anuari 2015, va ser guardonat en la categoria de Premsa en la 24a edició dels Premis del Consell Municipal de Benestar Social de Barcelona. El reportatge “La revolució dels afectes quilòmetre zero” d’Anna Zaera, que formava part de l’Anuari 2016-2017, va rebre el XXII Premi de Civisme als Mitjans de Comunicació en la modalitat Internet que atorga el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, així com el III Premi Món Rural en la categoria de Periodisme, impulsats per la Fundació Món Rural.

Vídeo elaborat per Index on Censorship i ViceNews. Activeu els subtítols en català:

Articles relacionats

La premsa observa com agents de Mossos i de la Policia Nacional custodien la Prefectura mentre alguns manifestants tiren escombraries i petards, diumenge al vespre. Foto: Laura Fíguls / ACN.
Mapa de la censura

ACTUALITZACIÓ: Almenys una desena d’informadors ferits per la policia en les protestes a Barcelona, València i Girona

Després de sis nits de protestes al carrer arreu dels Països Catalans, el balanç és de com a mínim una desena de periodistes i fotoperiodistes ferits pels cossos policials. A Barcelona diversos informadors van rebre impactes de projectil de foam. A València, dos periodistes van rebre cops de la policia dijous al vespre. I a Girona, la primera nit un fotoperiodista va rebre un impacte de foam.
Un agent de la BRIMO de Mossos llança una salva contra un fotoperiodista, diumenge a Salt, on s'hi feia un acte de Vox. Foto: Joan Gálvez.
Mapa de la censura

Agressions contra periodistes en actes de l’extrema dreta

Militants de Vox llancen objectes durant un acte del partit ultra a Manresa. Els Mossos disparen una salva contra un fotoperiodista a Salt i denuncien un informador per desobediència a L'Hospitalet de Llobregat. Una mobilització contra les mesures anticovid a València acaba amb periodistes agredits i increpats. El Mapa de la Censura ha recollit 14 casos els últims 18 dies.