Què és Mèdia.cat?

Mèdia.cat és una iniciativa del Grup de Periodistes Ramon Barnils nascuda l’any 2009 que respon a uns dels objectius fundacionals de l’entitat: treballar en la difusió i la defensa d’un periodisme rigorós i un espai comunicatiu propi. Media.cat és l’Observatori crític dels mitjans de comunicació que operen en la nostra àrea idiomàtica.

Tot agafant el relleu del web Contrastant.net, que va deixar de publicar-se el 2007, i prenent com a referència observatoris similars d’altres països, Media.cat s’adreça als professionals del periodisme, als estudiosos del sector comunicatiu i també a la ciutadania en general, interessada a disposar de veus crítiques i analítiques amb els mass media.

Mèdia.cat és possible gràcies al suport de la Fundació Catalunya.

Què analitza Mèdia.cat?

Media.cat centra el seu enfoc en quatre grans àmbits d’anàlisi:

 • El discurs dels mitjans en qüestions com la violència, els conflictes polítics i socials, l’abús del llenguatge masclista o xenòfob, etc.
 • El discurs sobre la llengua catalana, denunciant els clixès “regionalitzadors” i l’empobriment del seu ús per tal d’obrir debat sobre la responsabilitat d’empreses i professionals de la comunicació en la potenciació de la nostra llengua.
 • La creació dels imaginaris polítics i dels marcs de referència que cada mitjà assumeix de forma no gens casual.
 • La publicació d’eines i mètodes per a la pràctica periodística rigorosa i amb criteris d’autocentrament nacional. Aquestes eines es posen també a l’abast dels moviment socials o ciutadans perquè puguin tenir així una actitud més crítica amb els mitjans.
Com està estructurat Mèdia.cat?

L’Observatori compta amb els següents apartats:

 • Actualització diària de notícies i informacions sobre els mitjans o el tractament que els mitjans fan de determinats temes, així com també enllaços permanents amb diverses xarxes socials i eines de web 2.0.
 • Opinió. El portal compta amb tres apartats opinatius.
  • Les reflexions dels periodistes i socis del propi Grup de Periodistes Ramon Barnils que escriuen de forma regular a l’apartat ‘Opinió’.
  • L’apartat ‘Blogs i Periodisme’ on s’hi actualitzen els articles de desenes de blocs sobre periodisme i mitjans de comunicació que hi ha als Països Catalans.
  • L’’Hemeroteca Ramon Barnils’ recull els articles d’opinió que aquest periodista de referència va escriure al setmanari El Temps i que van ser transformats en versió digital al web de Contrastant.net.
 • En aquest espai s’hi publiquen de forma regular informes i estudis monogràfics, encarregats a professionals o investigadors del periodisme i la comunicació, sobre aspectes concrets de l’actualitat. També s’hi poden trobar informes participatius fets a partir de la col·laboració amb els usuaris del portal.
 • Vídeos. L’apartat audiovisual del portal recull vídeos que corren per les xarxes i que estan relacionats amb el periodisme i els mitjans de comunicació.

Per a qualsevol suggeriment o proposta al voltant d’aquest observatori crític, podeu enviar-nos missatges a l’adreça media.cat@grupbarnils.cat.