L’estret des Freus: els sis quilòmetres de mar més transitats de la Mediterrània

L’estret des Freus és el bocí de mar ubicat entre l’illa d’Eivissa i l’illa de Formentera. Tot i ser un espai protegit, és la línia marítima més explotada de tot l’Estat, i pot arribar a suportar una càrrega de 400 embarcacions per hora, fet que altera la vida en aquest racó de les Balears: el trànsit marítim espanta els dofins, dificulta la pesca tradicional i modifica el paisatge natural. Les administracions locals ja lluiten per fer davallar aquest trànsit a causa de l’impacte ambiental que suposa.

Quan fer periodisme pot ser revolucionari

Intentar explicar què passa i per què, amb honestedat, esperit crític i constructiu i ganes de delatar la injustícia pot ser trencador. El periodisme es pot convertir en un acte revolucionari. I ho ha de ser, perquè el periodisme que realment és necessari, que ho és de veritat, és el que ajuda a canviar les coses.

Breu guia de drets de periodistes per cobrir mobilitzacions

Treballar al carrer, en context de manifestacions, protestes o cobrint desnonaments, s’ha convertit els darrers anys en una activitat cada cop més perillosa, especialment per a fotoperiodistes. Recopilem algunes qüestions bàsiques que has de saber si, mentre treballes com a periodista, la policia posa traves a la feina d'informar.

A la velocitat de la llum

El 2021 ha estat l’any de la pujada històrica del preu de la llum, amb nous “rècords històrics” pràcticament cada dia. El preu mitjà del megawatt s’ha multiplicat per set en només un any i continua imparable els primers mesos del 2022. Un augment desorbitat del qual es beneficien unes quantes empreses.

Les costures de la roba ‘sostenible’

La indústria tèxtil és una de les més contaminants i la cadena de producció hi és força opaca. Amb la preocupació per l’emergència climàtica, les marques intenten adaptar-se al nou context llançant noves línies de roba sostenible. Som davant d’una transformació real de la producció o és només greenwashing?

On queda la salut pública amb els fons europeus?

Els Next Generation EU, a través del PERTE de Salut, prioritzaran la inversió en la indústria privada, amb una clara preeminència dels lobbies farmacèutics. Tot plegat apunta a la privatització d’un sector malmès per anys de retallades i pels estralls de la pandèmia.

Cures de plataforma: precarietat de portes endins

El treball de la llar i de les cures s’ha omplert en els darrers anys d’empreses digitalitzades, i cada vegada més treballadores del sector s’han convertit, alhora, en treballadores de plataforma, una tendència que els resta capacitat de negociar-ne les condicions, en un àmbit laboral endèmicament subprotegit i travessat d’abusos.