Informar de l’extrema dreta sense fer-ne propaganda

Els èxits de l’extrema dreta no serien possibles sense l'ús hàbil dels mitjans de comunicació i de les xarxes socials. Conèixer les seues estratègies per condicionar la informació i ser sempre notícia és fonamental per desactivar els discursos d’odi i la desinformació.

Mecanismes oblidats que eviten catàstrofes nuclears

La seguretat dins i fora de les plantes nuclears d’Ascó i de Vandellòs ha estat al punt de mira després de dues fugues a la barrera de contenció del reactor de Vandellòs II l’any 2018. Entitats expertes, alcaldes dels municipis pròxims a les centrals i un informe del Síndic de Greuges assenyalen deficiències rellevants als plans d’emergència nuclear. Plans directors caducats, infraestructures insuficients, absència de simulacres o manca de consens en la gestió dels residus fan saltar les alarmes en un sector que afronta, sobre el paper, les seves últimes dècades de vida.

Protestar amb la boca tapada

Cridar consignes amb la mascareta i mantenir un metre i mig de separació entre manifestants no són els únics impediments que les protestes al carrer han hagut de capejar durant les restriccions pel coronavirus. Diverses entitats denuncien que els últims mesos ha augmentat la repressió a la població: així és protestar en pandèmia.
'Feixisme persistent', d'Alba Sidera (Saldonar, 2020).

Ser feixista a Itàlia és fàcil

Publiquem en exclusiva la introducció de 'Feixisme persistent', el llibre de la periodista Alba Sidera que radiografia l'Itàlia de Matteo Salvini, coincidint amb la presentació que se'n farà a Girona aquest dimarts, 22 de juny, amb l'autora acompanyada del fotoperiodista Jordi Borràs.

Persones capaces, entorn limitant

Les mesures adoptades per fer front a la pandèmia han agreujat la situació de les persones amb diversitat funcional. Més de 580.000 persones a Catalunya, 300.000 al País Valencià i 50.000 a les Illes Balears afronten diàriament obstacles de mobilitat, d’accessibilitat a la informació o, fins i tot, de continuïtat en les ajudes, mentre els mitjans de comunicació donen, sovint, una visió parcial i limitada de la problemàtica.

Ocupació: un estiu de falses alarmes

L'allau d’articles i minuts dedicats pels mitjans de comunicació l'estiu passat a les “ocupacions il·legals”, l’augment de publicitat d’empreses de seguretat i les declaracions de líders polítics que criminalitzen el fenomen van ser el caldo de cultiu per fer créixer la por. Segons les dades, però, que un habitatge habitual sigui ocupat mentre les persones que hi viuen són fora és altament improbable.
Una membre del Sindicat de Llogaters fent una crida a la mobilització per aturar un desnonament a l'Hospitalet de Llobregat, al gener. Foto: Gemma Sànchez / ACN.

Equilibri per atacar el drama

Avancem en exclusiva el pròleg de Ferran Casas a "La ciutat sense veïns", el nou llibre del periodista Andreu Merino sobre les víctimes i botxins de la Barcelona de l'especulació immobiliària, editat per Saldonar i el Grup de Periodistes Ramon Barnils. El llibre el presentaran el proper dimecres, 16 de juny, el mateix Merino, Casas i la politòloga especialista en seguretat Sònia Andolz.