Observatori de la cobertura de les violències masclistes als mitjans de comunicació

OVM

El Projecte

Aquest observatori analitza, a partir de fets d’actualitat, com els mitjans de comunicació tracten els assassinats per violència masclista o feminicidis; l’assetjament, les agressions i abusos sexuals i altres formes de violència sexual, així com la violència física, psicològica, ambiental, econòmica o institucional contra les dones i altres manifestacions de les violències masclistes que es produeixen als Països Catalans.
Amb el suport de:

Les persones trans als mitjans: discriminacions més enllà d’‘ABC’

El tractament que el diari conservador ha fet de la ministra belga Petra De Sutter és un exemple de transfòbia sense filtres, però en mitjans de tot l’espectre ideològic es poden trobar molts altres casos que mantenen una mirada estigmatitzadora i reduccionista de les persones trans.

Parlament de Catalunya. Foto: Convergència Democràtica de Catalunya.

Les denúncies contra Quim Arrufat: oportunitats (encara perdudes) per visibilitzar la violència masclista en política

Evitar que el presumpte agressor ompli notícies amb les explicacions i situar el focus informatiu en la reparació de les dones, dues claus del tractament informatiu davant d’agressions sexuals que encara no es troben de forma generalitzada als mitjans. Els casos de violència sexual dins dels partits es segueixen presentant com a fets aïllats.

Redacció periodística. Foto: ASUKomm / Wikimedia Commons.

El masclisme segueix sortint gratis als mitjans

La recent resolució del Síndic de Greuges pel tractament sexista d”En Blau’ demostra que comptar amb un marc legal que obliga els mitjans a afavorir l’equitat de gènere no permet, a la pràctica, transformar les pràctiques periodístiques que legitimen violències contra les dones.