Observatori de la cobertura de les violències masclistes als mitjans de comunicació

OVM

Desirée Bela-Lobedde. Foto: Laurent Leger Adame

“Tenir una mirada antiracista en tot allò que diem ens fa ser una aposta arriscada que molts mitjans prefereixen no assumir”

Desirée Bela-Lobedde és escriptora, comunicadora i activista feminista i antiracista. Va començar la seva activitat com a beauty blogger, publicant vídeos i consells sobre com cuidar-se el cabell afro o com trobar productes especials per dones afrodescendents. Avui, continua amb aquest activisme estètic i el compagina amb aparicions a diversos mitjans i directes a Instagram, on denuncia i deixa en evidència el racisme i el masclisme que imperen.

El Projecte

Aquest observatori analitza, a partir de fets d’actualitat, com els mitjans de comunicació tracten els assassinats per violència masclista o feminicidis; l’assetjament, les agressions i abusos sexuals i altres formes de violència sexual, així com la violència física, psicològica, ambiental, econòmica o institucional contra les dones i altres manifestacions de les violències masclistes que es produeixen als Països Catalans.
Amb el suport de:

Violències digitals contra activistes feministes: una escalada perillosa i invisibilitzada

Els grans mitjans van fer-se ressò dels insults a les xarxes contra Lidia Bedman, influencer de dretes i esposa del líder de Vox Santiago Abascal, mentre invisibilitzaven els atacs a revistes i espais feministes com Pikara Magazine i Faktoria Lila. La cobertura mediàtica ofereix en general una imatge distorsionada del panorama actual del masclisme digital a l’Estat espanyol i de l’escalada, les arrels i les motivacions dels atacs contra les dones a internet. 

Ni ‘manadas’ ni monstruos, hijos sanos del patriarcado: la violación grupal de Manresa y la espectacularización de las violencias sexuales

La cobertura informativa del proceso judicial de la violación en grupo en Manresa ha seguido en muchos casos la pauta del relato dominante sobre las violencias sexuales, el cual revictimiza, cuestiona y culpabiliza implícitamente a las agredidas; presenta a los agresores como monstruos o inadaptados, espectaculariza las agresiones y las descontextualiza.

Ni ‘manades’ ni monstres, fills sans del patriarcat: la violació grupal de Manresa i l’espectacularització de les violències sexuals

La cobertura informativa del procés judicial de la violació grupal a Manresa ha seguit en molts casos la pauta del relat dominant sobre les violències sexuals, que revictimitza, qüestiona i culpabilitza implícitament les agredides; presenta els agressors com a monstres o inadaptats, espectacularitza les agressions i les descontextualitza.