L’Observatori de la cobertura dels feminicidis als Països Catalans és una iniciativa de Mèdia.cat, l’Observatori Crític dels Mitjans impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils. Té l’objectiu d’analitzar com els mitjans de comunicació tracten els assassinats per violència masclista o feminicidis; l’assetjament, les agressions i abusos sexuals i altres formes de violència sexual, així com la violència física, psicològica, ambiental, econòmica, psicològica o institucional contra les dones i altres manifestacions de les violències masclistes que es produeixen als Països Catalans.

Les violències masclistes són una pandèmia d’abast mundial que ha causat més mortes que la suma de persones mortes pel càncer, la malària i els accidents de trànsit junts, una xacra internacional, interètnica, interclassista, interreligiosa i internacional. La tendència generalitzada a nivell tant estatal com nacional és l’augment de feminicidis.

Tal com constaten diversos organismes i legislacions internacionals, estatals i nacionals, els mitjans de comunicació tenen un paper actiu en la producció i reproducció de representacions de gènere, rols, estereotips i relats que fomenten o condemnen el masclisme, les desigualtats i discriminacions de gènere i les violències masclistes.

Malgrat tot, la majoria dels mitjans dels territoris de parla catalana no tracten els feminicidis, les violacions i la resta de violències masclistes com un problema estructural ni apliquen les recomanacions vigents sobre abordatge informatiu de les violències de gènere, començant per la formació de periodistes i professionals de la comunicació que fan la cobertura d’aquests temes.

Mentrestant, l’escalada de feminicidis continua, l’augment de denúncies per agressions sexuals ha fet emergir les violències sexuals a l’agenda mediàtica, en molts casos amb una cobertura que hipervisibilitza aquestes violències però les descontextualitza, de forma que revictimitza les agredides, i els grups polítics d’ultradreta posicionen el discurs negacionista de les violències masclistes a programes de televisió suposadament informatius i als espais d’entreteniment.

Analitzar les tendències d’abordatge informatiu sobre violències masclistes és clau per abordar les violències de gènere com a problema social i polític de primer ordre i plantejar polítiques i actuacions públiques al respecte tant als mitjans públics com privats.

Tot i que el Consell de l’Audiovisual de Catalunya fa un estudi anual sobre el tractament informatiu de les violències masclistes als informatius d’algunes televisions des de l’any 2003, actualment no s’està analitzant de manera sistemàtica i detallada com els principals mitjans de comunicació tracten els feminicidis i altres formes de violència masclista, i hi ha molts pocs organismes i professionals que facin recerca sobre aquests temes des d’una perspectiva d’anàlisi crítica i feminista del discurs. Considerem que disposar d’un observatori que faci una anàlisi tant quantitativa com qualitativa de la cobertura informativa de les violències masclistes en diferents mitjans, tant audiovisuals com premsa escrita o mitjans digitals, contribuiria a poder fer un seguiment de l’abordatge d’aquests temes i l’evolució de les tendències de representació d’aquesta problemàtica i seria de gran utilitat per als i les professionals que fan recerca, formació i informació sobre aquestes qüestions.

La descripció del projecte, el marc teòric i l’anàlisi del paper dels mitjans han estat elaborats per Joana García Grenzner.
L'Observatori ha estat coordinat per Joana García Grenzner i Meritxell Rigol.